Orar: Luni: Inchis  Marti-Duminica: 9-17,  Ultima intratre 16.30
  Localitatea CIUCEA, Strada PRINCIPALA, Nr.4, Judetul CLUJ
 
Patrimoniu / Domeniul Octavian Goga

Domeniul Octavian Goga

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga’’ detine un patrimoniu imobil format dintr-un teren de 28000 m2  pe care sunt amplasate 9 cladiri clasate în patrimoniul cultural national ca ansamblu monument istoric (cod LMI: CJ-II-a-A-07568), format din urmatoarele cladiri aflate în administrarea institu?iei muzeale: cladirea “Castel”, cladirea “Casa Alba”, cladirea “Casa Ady”, corp anexa A si B, cladirea “Manastire”, cladirea “Biserica din lemn”, cladirea “Mausoleu”, cladirea “Casa de pe stânca”, cladirea “Teatru de vara”.
Dintre acestea, in temeiul Hotarârii Consiliului Judetean Cluj  nr. 2 din 28 ianuarie 2015, cladirea “Manastire”,   Biserica de lemn împreuna cu terenul aferent, precum si Casa de pe Stânca au fost date în folosinta gratuita Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pe o perioada determinata, imobile unde în prezent functioneaza Manastirea “Nasterea Maicii Domnului” .

Cladirea Castel
Pe locul vechiului conac cumparat de Octavian Goga de la Cinska Boncza, vaduva poetului Ady Endre
Casa Alba
Familia Goga a închis latura de nord a curtii interioare prin ridicarea unei cladiri având o planimetrie patrulatera, cu un coridor închis pe latura de est, dotata cu dormitoare, grupuri sanitare si sufragerie, numita Casa Alba, de fapt locul curent de primire si de ospatare a invitatilor.
Casa Ady Endre
Corpul de cladire  unde a locuit cu intermiten?e Ady Endre în perioada 1915-1917, a devenit prin tradi?ie Casa Ady Endre, acest lucru fiind dovedit ?i prin placa memoriala amplasata pe peretele dinspre est.
Corpurile anexa
Corpurile anexa A, B si C au fost cumparate de familia Goga de la vechiul proprietar, fiind folosite pentru adapostirea personalului angajat (servitori si argati), pentru bucatarie si magazie.
Mausoleu
Mausoleul lui Octavian si al Veturiei Goga
Biserica de la Galpâia
În 1939, dupa moartea poetului, Veturia Goga aduce la Ciucea un superb monument de arhitectura taraneasca, biserica de lemn din comuna salajeana Galpâia, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, construita în 1575.
Manastirea
În perioada când a fost Ministru al Cultelor si Instructiunii Publice, Octavian Goga cumpara de la Cultul Reformat partea de sus a actualului domeniu dintre Castel si liziera padurii, inclusiv cladirea construita în 1909, actualmente Manastire.
1 


Evenimente

TURUL MUZEULUI