Expoziția inedită de partituri “Cântăreața mea”

Arta a exprimării sentimente și a ideilor cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică, muzica era considerată de către Ludwig van Beethoven drept mediatorul între viața spirituală și cea trupească”.  

Notații muzicale cuprinzând toate părțile vocilor sau ale instrumentelor, astfel dispuse încât să poată fi urmărite concomitent, partiturile reprezintă documente purtând transcrierea unor opere muzicale, transcriere care poate fi realizată în mai multe feluri de notații, servind la traducerea celor patru caracteristici ale sunetului muzical: înălțimea, durata, intensitatea și timbrul.
În Biblioteca Muzeului de la Ciucea se află un set semnificativ de partituri colecționate de către soprana Veturia Goga, schimbul de partituri constituind un gest foarte frecvent întâlnit în lumea artistică și actualmente.

Compozitorul francez al erei romantice Georges Bizet (nume complet – Georges Alexandre César Léopold Bizet), născut la 25.10.1838, în Quartier de RochechouartÎle-de-FranceFranța, este celebru mai ales datorită operei sale “Carmen”, compuse după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.

Ultima și cea mai importantă dintre operele sale, “Carmen” s-a bucurat de o recunoaștere crescândă, în ciuda ostilității și criticii dure cu care fusese întâmpinată în seara premierei (03.06.1875) la “Opéra Comique” din Paris.
Concepând-o ca o lucrare de operă comică (comparabilă, într-un anumit grad, cu idei tardiv aplicate muzical, specifice mișcării artistice a orientalismului, mai ales prin desfășurarea întregii acțiuni într-o Spanie imaginară), spre deosebire de Mérimée, Bizet a preferat s-o facă pe Carmen protagonistul, personajul principal al narațiunii, ignorând toate “barierele morale” care începuse a cădea masiv în epoca sa.

Mândria rănită și supărarea inițială suferite de către compozitorul francez au fost cu brio răzbunate ulterior, în mod strălucit, astăzi opera “Carmen” fiind una dintre cele mai interpretate piese de teatru liric din lume.

Expoziția inedită de partituri “Cântăreața mea” poate fi admirată pe întreg parcursul lunii iunie 2025.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!

Vedeti si celelalte expozitii din aceasta perioada