Expoziția fotografică comemorativă “A apus o stea...”

(46 ani de la trecerea la cele veșnice a Veturiei Goga)
(15.06.2025 – 15.07.2025)

Poetul Octavian Goga şi soprana Veturia Mureşan au trăit o fascinantă și tumultuoasă poveste de iubire, înfiripată când ambii aveau 40 de ani.

Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la vârsta adolescenței, cunoscându-se la Sibiu, în 1896. Acea întâlnire dintre eleva unui pension în vârstă de 13 ani și liceanul cu doi ani mai în vârstă trezise primii fiori ai unei iubiri adolescentine, lăsând urme pe care nici timpul n-a reușit să le șteargă.

Încă de la prima întâlnire, simțiseră fiorii dragostei, însă viața i-a despărțit pentru o perioadă de timp: relația dintre cei doi fusese reluată doar în 1909: după un an de relație tainică și pasională, poetul îi “aduse-n dar” Veturiei “libertatea recucerită” în urma divorțului de prima soție. Peste 10 ani mai târziu, bucuroasă că devenise și ea o femeie liberă (în urma divorțului), Veturia îi adresase lui O. Goga un bilet, anunțându-l că-și recăpătase numele de fată, Mureșan. Entuziasmat, acesta imediat îi răspunsese: “două libertăți se unesc pe veci, dăruindu-se una alteia”.
La câteva luni după cununia civilă (oficiată la 15.01.1921), cei doi plecase la Ciucea, unde cumpărase vechiul conac de vânătoare, pe care-l reconstruise, transformându-l într-o reședință.
 Bucurându-se din copilărie de o educație aleasă, deja la 14 ani Veturia Goga era o poliglotă fluentă în germană, franceză și maghiară.

În 1903, debutase, în Concertul “Reuniunii Române de Muzică și Cântări” de la Sibiu, cu piesa lui Ion Vidu “Răsunetul de la Crișana”, ca solistă a aceleiași formații interpretând lieduri și doine la spectacolele organizate la Arenele Romane din București, pentru “Expoziția generală română” (27 și 29 august 1906).

După participarea în calitate de solistă a concertului organizat de către “Societatea Studențească Petru Maior” din Budapesta (martie, 1909), a devenit cunoscută și în țara vecină.

În 1909, l-a cunoscut la Sinaia pe George Enescu care i-a mijlocit accesul în intimitatea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), devenind Doamnă de onoare a acesteia și cântând, în această calitate, inclusiv la Reuniunile sale muzicale.
După marele concert de la Ateneul Român (28.12.1909)  și evoluarea pe scenele din mai multe capitale europene (Paris, Berlin, Viena, Budapesta, Roma), a fost supranumită “Privighetoarea Ardealului”.

Omagiind împlinirea a 46 de ani de la trecerea la cele veșnice a Veturiei Goga, am inaugurat la Muzeu expoziția fotografică comemorativă “A apus o stea...”, expoziție care poate fi admirată în perioada 15.06.2025 – 15.07.2025.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!