Expoziția de carte “Soprana”

La 30.05.1883, în familia preotului Zevedei Mureșan a venit pe lume cel de-al doilea copil care primise numele de Veturia. De mică având înclinație către muzică, la o vârstă fragedă fetița cânta la pian, luând lecții de la cele mai renumite profesoare de canto din Paris și Berlin.

Debutând pe scenă sibiană, în scurt timp a devenit cunoscută și peste hotare, fiind solista concertului organizat de Societatea Studențească Petru Maior din Budapesta.

Cunoscând-o pe regina Elisabeta, deseori cânta la reuniunile muzicale regale, la 14.11.1909, pentru realizările în cultura muzicală românească, fiind decorată de către regele Carol I cu medalia “Bene Merenti” (medalie instituită chiar de către dânsul, prin Decretul Regal nr. 314 din 20.02.1876), prima medalie civilă, având la bază modelul Ordinului Casei de Hohenzollern, din 1857 (medalie ce-și încetase existența la 31.07.1931, fiind înlocuită cu Ordinul “Meritul Cultural”).
  În 1910 a cântat cu mare succes în opereta “Șeherezada”, de Tiberiu Brediceanu (Oradea), 2 ani mai târziu susținând mai multe concerte la Ateneul Român, acompaniata fiind de George Enescu sau Cella Delavrancea, care o considera “o distinsă interpretă a muzicii lui Wagner și … o artistă scânteietoare de temperament”.
În 1912, a fost chemată, pentru a fi distribuită în “Parsifal”, la Festivalul “Richard Wagner”, de la Bayreuth, dar izbucnirea Primului Război Mondial nu i-a permis acest lucru.

Supranumită de către criticii vremii “privighetoarea Ardealului”, Veturia Triteanu a cântat pe marile scene ale lumii (inclusiv la Opera Regală din Berlin), timp de 16 ani având o carieră răsunătoare ca soprană și renunțând la muzică doar după căsătoria cu Octavian Goga.

Omagiind împlinirea a 46 de ani de la trecerea la cele veșnice a Veturiei Goga, am inaugurat la Muzeu expoziția comemorativă de carte “Soprana”, în cadrul căruia pot fi admirate cele două volume aduse de către O. Goga din Italia (locul întâlnirii celor doi) și dăruite Veturiei, cu dedicație, în amintirea clipelor petrecute împreună, în 1925.
Expoziția poate fi admirată în perioada 15.06.2025 – 15.07.2025.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!