Expoziția de artă plastică “Atât de fragedă...”

(01.03.2025 – 31.03.2025) 


Primăvară, primăvară..
Zâmbetul întregii firi,
Dragoste de fluturi galbeni
Şi de galbeni trandafiri...

 
Anotimpul renașterii prin excelenţă, Primăvara transformă întreaga natură, îmbrăcând-o în culori evocând senzații de căldură, energie și vitalitate. Prin mireasma florilor primăvăratice, roua dimineţilor calde, adierea vântului blând reprezintă natura ne îndeamnă să ne bucurăm de sosirea anotimpului iubirii și al bucuriei.
Marcând sosirea “anotimpului renașterii naturii”, am inaugurat expoziția temporară de de artă plastică “Atât de fragedă”, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea admirării picturilor “cu iz primăvăratic” din colecțiile Muzeului.
Expoziția temporară inaugurată “de Mărțișor” cuprinde lucrările unor artiști plastici de mare valoare, adepți ai realismului, impresionismului, neoimpresionismului, printre care: “Natură statică (Mălini), de Ion Theodorescu-Sion; “Natură statică (Crizanteme), de Arthur Verona; “Femeie în oglindă”, de Theodor Pallady; “Natură statică cu flori”, de Camil Ressu; “Natură statică cu flori”, de Ștefan Dimitrescu; “Portret de fetiță”, de Ștefan Luchian; “Portretul Veturiei Goga”, de Camil Ressu; “Femeie surprinsă la cusut”, de Constantin Isachie; “Trei femei bretone” și “Femeie bretonă cu doi copii”, de Elena Popea; “Două fetițe bretone”, de Rodica Maniu-Mützner.
Unii dintre artiștii plastici, lucrările cărora se regăsesc în colecțiile Muzeului (majoritatea – prieteni sau colaboratori ai poetului) au făcut parte din “Societatea Arta Română” (societate artistică înființată, la 9 martie 1919, la București, ca reacție împotriva Societății “Tinerimea artistică” care, în opinia lor, devenise bastionul unei arte academico-romantico-idilice, rupte în totalitate de realitate). Organizatoare a unei serii de expoziții de un mare nivel artistic, între anii 1917 – 1924 Societatea a reușit să-i adune în jurul ei pe cei mai reprezentativi artiști plastici din țară.
Coagulându-și dorința creării unei arte bazate pe un specific autohton, străbătut de umanitate și ancorat în realitate, fondatorii Societății, artiști mobilizați la Marele Cartier General al armatei române de la Iași (Ștefan DimitrescuCamil RessuNicolae Tonitza, Ion D. Ștefănescu, Ion Theodorescu-SionNicolae DărăscuAlexis Macedonski, Doru Ionescu, Oscar HanTraian Cornescu), l-au fascinat pe O. Goga, trezindu-i o simpatie în special pentru viziunile artistice, iar pasiunea pentru manifestarea primară și fundamentală a creativității umane l-a determinat să devină un susținător înflăcărat al pictorilor și un colecționar al operelor acestora.
Realizate în tehnicile de pictură ulei pe pânză și ulei pe carton, lucrările expuse le oferă vizitatorilor posibilitatea stimulării imaginației și a explorării conceptului profund și fascinant al imaginației.
Grupate tematic, lucrările artistice executate de către celebrii pictori le oferă vizitatorilor Muzeului bucuria admirării tablourilor reprezentând atât natură statică cu flori, cât și portrete feminine în diverse ipostaze.
Intenționând conectarea cu realitatea românească și redarea cu maxim rafinament a unor simboluri ale anotimpului care marchează tranziția de la iarnă spre vară, semnatarii operelor expuse încurajează manifestarea liberă a spiritului creator.
Reușind într-un mod original surprinderea și redarea splendorii chipurilor umane, renumiții portretiști moderniști au impus o imagine sobră a feminității.
Realizate de către Camil Ressu și Ion Sima, cele două portrete ale Veturiei Goga existente printre lucrările expuse o reprezintă pe “castelana de la Ciucea” în două ipostaze, redându-i cu fidelitate duioșia și înțelepciunea.
Vernisată în prima zi a Primăverii, expoziția poate fi admirată până la finele lunii martie.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!