Expoziție dedicată zilei de nașterea poetului O. Goga “Carte religioasă în Biblioteca Muzeului”

(01.04.2025 – 30.04.2025)

Un autentic suport material depozitar al memoriei colective, de-a lungul anilor cartea bisericească a contribuit în mod esențial la realizarea unirii spirituale și continuitatea în spațiul european a poporului nostru, viața duhovnicească a căruia a fost reflectată îndeosebi în scrisul și tiparul cărților vechi.
Veritabile opere de artă, adevărate comori culturale, incontestabile mărturii ale înțelepciunii și agerimii seminției, prin noblețea lor, cărțile bisericești reflectă inteligența și viața spirituală a strămoșilor noștri.  
Constituind hrana spirituală a viețuitorilor sfintelor lăcașuri, o sursă de lumină pentru toate generațiile care s-au aplecat asupra lor, cărțile bisericești sunt considerate adevărate odoare, aidoma icoanelor, vaselor de cult sau veșmintelor sacre.
O parte importantă a culturii spirituale a poporului nostru, textele religioase au o contribuție enormă în procesul pătrunderii în mase a învățăturii creștine şi a valorilor umane perene, constituind subiectele multor exegeze de înaltă ținută academică şi culturală.

Intenționând reliefarea unor aspecte deosebite ale istoriei religiei și ale culturii naționale, de împărtășire a cunoștințelor și a încurajării reflecției și înțelegerii dimensiunii religioase a vieții umane, continuăm seria evenimentelor culturale desfășurate în cadrul Instituției noastre, inaugurând expoziția “Carte religioasă în Biblioteca Muzeului”.

Cel mai reprezentativ exponat este una din cele mai voluminoase şi, totodată, mai importante cărți românești apărute în sec. al XVIII-lea (în perioada domniei lui Scarlat Grigore Ghica), cu binecuvântarea Mitropolitului Grigorie, “Anthologhion, adecă Floarea cuvintelor, carele cuprinde întru sine rânduiala Dumnezeieștilor Praznice ale sfinților numiți și ale sfinților de obște ce să prăznuesc în 12 luni ale anului”. Tipărită la București (1766) de către tipograful Iordache Stoicovici, cartea cuprinde textele de bază ale Mineiului, cu rânduiala praznicelor și a prăznuirii sfinților de peste an. Textul scrierii, dispus pe două coloane, este imprimat cu negru şi roșu, înainte de încheierea tipăririi textului tipograful Stoicovici imprimând “Cuvântul către cititori”.

O altă carte de mare valoare istorică și documentară (“Mărgăritare. Adecă cuvinte de multe feluri”) este scrisă de către Sfântul Ioan Gură de Aur (Ioan Hrisostom), fost arhiepiscop de Constantinopol, una din cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, considerat sfânt deopotrivă în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană, care îl venerează cu titlul de doctor al Bisericii. La tipărirea acestei cărți (editate de către tipograful Stoica Iacobici la o tipografie bucureșteană în 1742) au fost folosite caracterele Bibliei din 1688 cu cerneală de tipar neagră şi roșie.

Având un rol fundamental în viața spirituală a credincioșilor, cărțile religioase ne oferă îndrumare, înțelepciune și o mai bună înțelegere a credinței, reprezentând instrumente inspiratoare de rugăciune, meditație și reflecție.
Caracterizându-se printr-un conținut sacru, o îndrumare spirituală și o relevanță universală, o educație religioasă, cărțile religioase ne învață principiile credinței, ne oferă ghiduri și texte pentru rugăciuni și, totodată, ne oferă un confort spiritual, sprijinindu-ne în momente dificile.

Expoziția poate fi admirată pe întreg parcursul lunii aprilie. 
            Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!