Noaptea Muzeelor la Sate

Comunicat de presă

Ediția inaugurală a evenimentului cultural european Noaptea Muzeelor la Sate
la Muzeul Memorial OCTAVIAN GOGA” (Ciucea)

(Sâmbătă, 02.09.2023)
 
Sâmbătă, 02.09.2023, Muzeul Memorial “Octavian Goga” (Ciucea) participă la ediția inaugurală a evenimentului cultural european Noaptea Muzeelor la Sate, eveniment coordonat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Evenimentul cu titlul “EVOCAREA SATULUI ROMÂNESC ÎN POEZIA LUI OCTAVIAN GOGA” se va desfășura între orele 17.00 – 22.00, astfel Muzeul oferind, în ziua respectivă, program prelungit de vizitare, acces gratuit și program de activități special.
În cadrul Nocturnei Muzeale Rurale vizitatorii se vor familiariza cu datinile locale, lăsându-se fascinați de interpretarea cântecelor și dansurilor populare locale de către Grupul de datini și tradiții ai sătenilor din comuna Negreni (coordonat de către prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu).  
Un subiect de admirație pentru vizitatorii Muzeului îl vor constitui cele 7 (șapte) expoziții din Colecția O. Goga, organizate cu acest prilej:
  1. expoziția de port popular local;
  2. expoziția de obiecte de uz gospodăresc din gospodăria țărănească;
  3. expoziția de habane;
  4. expoziția de iconografie pe sticlă;
  5.  expoziția de artă plastică “Splendori autumnale”;
  6. expoziția de planșe și albume cu țesături, costume, covoare, incrustări în lemn;
  7. expoziția de carte religioasă veche.
În cadrul programului educativ pentru copii și tineri din localitate, elevii școlii gimnaziale «O. Goga» (Ciucea) vor recita poezii din opera lui O. Goga dedicate satului românesc.
Membrii Cenaclului literar-artistic “Octavian Goga” și ai Grupului literar “Sublim” vor susține un recital de poezie și proză, atât din creațiile proprii, cât și din paginile revistei “Sublim”.
Membrii Grupului vocal bărbătesc «Craii Măgurii» (s. Bucea) vor interpreta melodii patriotice și populare, iar Adina Haș, acompaniată de către acordeonistul Cristian Haș – câteva doine și melodii populare.

Partenerii media ai evenimentului cultural organizat la Muzeul Memorial “Octavian Goga”:

 
Făclia», «Clujtoday»,  «Via Cluj TV», «Public NewsFM»,«Radio România – Cluj», «Radio Someș»)
Manager al Muzeului Memorial “Octavian Goga”,
Dr. Eduard BOBOC