Noaptea Muzeelor

Sâmbătă, 13 mai 2023, sărbătorim cea de-a 19-a ediţie a evenimentului cultural “Noaptea Muzeelor”, un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional, inițiat de către Ministerul Culturii si Comunicării din Franța si patronat în prezent de către Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM).

În această seara, numeroase muzee si instituții culturale din zeci de țări europene își vor aprinde luminile, deschizându-și porțile, până noaptea târziu, pentru numeroșii vizitatori.

Organizat de către Rețeaua Naționala a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), evenimentul cultural reprezintă o modalitate de marcare a identităţii noastre culturale europene. 

Tradițional, Muzeul Memorial “Octavian Goga” (instituţie publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj) organizează, cu acest prilej, o serie de evenimente culturale.

Programul “Nopții Muzeelor” din acest an începe, la 16.30, cu oficierea, la “Mausoleul Iubirii”, în colaborare cu Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului” (Ciucea), a parastasului cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga.

În cadrul evenimentului cultural menționat, pe lângă cele permanente, vizitatorii Muzeului vor putea admira următoarele expoziții temporare:
-              Expoziția literară și fotografică dedicată poetului O. Goga “Eu sunt o lacrimă târzie…”;
-              Expoziția comemorativă de carte “Volumele lui Octavian Goga”;
-              Expoziția de documente, fotografie și artă plastică “O. Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”; 

-              Expoziția inedită de documente și carte “Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”.

Participanții la eveniment se vor bucura de câteva momente lirice de excepție, prezentate de către membrii Cenaclului literar-artistic “Sublim” (cenaclu lansat recent la Muzeul de la Ciucea) și ai Cenaclului literar-artistic al cadrelor didactice “Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și de câteva momente artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale de Muzică “Augustin Bena” (Cluj-Napoca) și ai Școlii Gimnaziale “Octavian Goga” (Ciucea).

Tema din acest an a “Nopţii Muzeelor” de la Muzeul Memorial “Octavian Goga” (Ciucea) va fi “Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”, iar acţiunea în sine (care va începe la ora 17.00) va conţine două discursuri: “Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre” și “Relația de prietenie dintre Octavian Goga și Familia Regală”, alocuțiune susținută de către cunoscutul jurnalist Claudiu Pădurean, membru ANRM (Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei).

Intrarea la eveniment este liberă!
La nivel internaţional, în noaptea menționată, milioane de europeni vor sărbători acest eveniment cultural de o importanță deosebită, împreună cu prietenii și familiile.

Anul trecut, doar în județul Cluj peste 59.000 de persoane s-au alăturat participanților la acest extraordinar eveniment cultural internațional care atrage, an de an, un număr impunător de vizitatori și simpatizanți.