Noaptea Muzeelor

Sâmbătă, 14 mai 2022, sărbătorim cea de-a 18-a ediţie a evenimentului cultural “Noaptea Muzeelor”, un eveniment de succes european desfășurat la nivel international, inițiat de către Ministerul Culturii si Comunicării din Franța si patronat în prezent de către Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM).
În această seara, numeroase muzee si instituții culturale din zeci de țări europene își vor aprinde luminile și-și vor deschide porțile, până noaptea târziu, pentru numeroșii vizitatori. 

Organizat de către Rețeaua Naționala a Muzeelor din Romania, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), evenimentul cultural reprezintă o modalitate de marcare a identităţii noastre culturale europene. 

Tradițional, Muzeul Memorial “Octavian Goga” (instituţie publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj) organizează, cu acest prilej, o serie de evenimente culturale.

Pe lângă cele permanente, vizitatorii Muzeului vor putea admira și următoarele expoziții provizorii:
  •  Expoziția de artă plastică, fotografie și documente “O. Goga. Ipostaze ale unei personalități”;
  • Expoziția de podoabe și partituri “Castelana de la Ciucea”, dedicată împlinirii a 139 de ani de la nașterea Veturiei Goga;
  • Expoziția comemorativă de carte “Volumele lui Octavian Goga”;
  • Expoziția de sculptură “Memoria satului incrustată în lemn” (expoziție organizată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj);
  • Momemte tradiționale prezentate de către Grupul de datini și tradiții al sătelnilor din comuna Nergeni (coordonatori – prof. Florina Varadi și preot Marian Vacariu); 
  • Un moment liric prezentat de către profesorii și elevii Școlii din Ciucea;
  • Parastasul organizat în colaborare cu Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului” (Ciucea).
Tema din acest an a “Nopţii Muzeelor” de la Muzeul Memorial “Octavian Goga” (Ciucea) va fi “Lecţie deschisă”, iar acţiunea în sine (care va începe la ora 18.00) va conţine inclusiv comunicarea: “Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre”.
Intrarea la eveniment este liberă!

La nivel internaţional, în noaptea menționată, milioane de europeni vor sărbători acest eveniment cultural de o importanță deosebită ieșind pe străzi, împreună cu prietenii și familile.

Anul trecut, doar în județul Cluj peste 35.000 de persoane s-au alăturat participanților la acest extraordinar eveniment cultural internațional care atrage, an de an, un număr impunător de vizitatori și simpatizanți.