Orar
:
Luni
: Inchis
Marti-Duminica
: 9-17,
Ultima intratre
16.30
Localitatea
CIUCEA,
Strada
PRINCIPALA, Nr.4, Judetul
CLUJ
Tel 0770278806
Consiliul Judetean Cluj
Home
Patrimoniu
Domeniul Octavian Goga
Locatarii de la Ciucea
Patrimoniu Mobil
Colectii
Tezaur
EVENIMENTE
Media
Video
Presa
Expozitii
Guestbook
Contact
EVENIMENTE
/
Expoziția “Giuvaierele Veturiei Goga”
Expoziția “Giuvaierele Veturiei Goga”
(expoziție de bijuterii din colecția Muzeului)
(01.07.2025 – 31.07.2025)
Obiecte de podoabă, confecționate din metale sau materiale prețioase cu scopul înfrumusețării sau al etalării bunăstării purtătorului, bijuteriile la gât (șiraguri alcătuite din dinți de
animale
, cochilii de melci, vertebre de pește, oase, perle,
chihlimbar
) au fost folosite cel puțin cu 25 milenii în urmă, în epoca de piatră.
De-a lungul timpului, femeile au fost atrase de strălucirea bijuteriilor, considerând-o o reflectare a frumuseții lor interioare.
Istoria bijuteriilor este la fel de veche ca istoria omenirii, primele bijuterii fiind confecționate din materiale simple (scoici, oase, pietre). Descoperirea și învățarea prelucrării metalelor au permis crearea unor bijuterii mai elaborate, mai rafinate.
De-a lungul secolelor, bijuteriile au avut diverse roluri în societate, foind folosite ca simboluri ale statutului social, ca amulete pentru protecția împotriva bolilor și a spiritelor rele sau modalități de exprimare a dragostei și afecțiunii.
În Epoca Bronzului, cele mai avansate tehnologii de prelucrare a
metalelor
erau tehnicile de extragere a
cuprului
și
staniului
(cositor) din minereul disponibil, și apoi crearea unui
aliaj
din aceste metale pentru a turna
bronzul
.
Prelucrarea metalelor a determinat apariția obiectelor de podoabă de diferite forme (inițial – din
metal
, iar mai târziu – din
sticlă
), abia în sec. XX apărând obiecte de podoabă din material plastic, acestea fiind purtate atât pentru înfrumusețare, cât și pentru etalarea bunăstării sau completarea în mod plăcut şi atractiv a ținutei sau a vestimentației.
Actualmente, bijuteriile reprezintă o modalitate de exprimare a personalității, de celebrare a momentelor importante din viață, simbolizând feminitatea, frumusețea, statutul social, emoțiile.
Continuându-ne misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga, în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator, am inaugurat expoziția de bijuterii realizate din metal nobil și pietre prețioase “
Giuvaierele Veturiei Goga
”.
Piesele expuse în Sala de expoziții temporare pot fi admirate pe întreg parcursul lunii iulie, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00 .
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!
Tweet
Inapoi
Evenimente
TURUL MUZEULUI