Expoziția “Caricatură politică în colecția O. Goga”

(30.05.2024-30.06.2024)

Reprezentând un desen satiric la adresa unor persoane publice implicate în politică, caricatura politică, cunoscută îndeosebi de către cititorii de presă, este cunoscută și sub denumirea de “caricatură de presă”.

Redând, mai ales cu mijloacele graficii, o persoană sau a o situație prin exagerarea unor trăsături, îndeosebi negative, cu o intenție satirică sau umoristică, caricaturile politice create de către mass-media transmit, de cele mai multe ori, un mesaj în concordanță sau dorit de cititori și, desigur, mai puțin agreat de către persoanele caricaturizate.

În România, caricaturile politice au devenit cunoscute din anul 1907 (datorită satirizărilor lui Ion Luca Caragiale), începând a fi înțelese și apreciate doar în perioada post-comunistă, după apariția ziarelor de profil în care se prezentau caricaturi ale politicienilor, mai mult sau mai puțin apreciate și înțelese.

Marcând 141 ani de la nașterea “castelanei de la Ciucea”, am inaugurat, la Muzeul expoziția “Caricatură politică în colecția O. Goga”, expoziție ce poate fi admirată în perioada 30.05.2024 - 30.06.2024.
Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!