Expoziția ”Octavian Goga și Clujul”



Expoziția reuneşte tablourile realizate în taberele de creaţie ale Şcolii de Arte Cluj-Napoca, organiza
te la Ciucea în anii 2009 şi 2010. Taberele de creaţie la care au participat cursanţi de la mai multe şcoli de arte din ţară şi de la Şcoala de Arte Cluj-Napoca s-au axat pe subiectele Octavian şi Veturia Goga. De asemenea, vor fi expuse şi lucrările realizate în cadrul proiectului itinerant “Clujul – Oraşul Comoară”, care a fost prezentat în mai multe mari oraşe şi municipii ale ţării, precum şi în Ucraina şi Republica Moldova, respectiv la Cernăuţi şi Chişinău. 
Când vorbim de relaţiile cu Clujul ale marelui scriitor şi om politic Octavian Goga, acestea au fost multiple şi de o mare însemnătate pentru oraş şi Transilvania. Astfel, în anul 1931, Octavian Goga a fost declarat Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj. Apoi, în anul 1931, la împlinirea vârstei de 50 de ani, Universitatea din Cluj l-a sărbătorit pe acesta acordându-i titlul de Doctor Honoris Causa, urgentând astfel procedurile pentru a-l aduce ca profesor la Facultatea de Litere. Din punctul de vedere al activităţii sale politice, Octavian Goga a susţinut la Cluj mai multe întruniri şi în acest sens s-a păstrat până astăzi o fotografie din anul 1930 - în care tribunul apare susţinând un discurs într-o clădire a Primăriei clujene, în calitate de şef al Partidului Naţional Creştin. O altă realizare de mare importanţă a lui Octavian Goga a fost sprijinul acestuia, în calitate de Ministru al Cultelor, pentru înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Clujului, în anul 1919 şi pentru construcţia Catedralei Ortodoxe, ce a fost inaugurată mai târziu, în anul 1934. Legat de relaţiile cu Clujul ale soţiei lui, Veturia, aceasta după moartea soţului său a reuşit – la rândul său - în anul 1938, să obţină înfiinţarea unei mănăstiri la Ciucea, unde au fost aduse călugăriţe ce până atunci slujiseră la Cluj. 
Vă invităm, cu drag, la vernisajul expoziţiei , care va avea loc joi, 30 iunie, începând cu ora 13.00, în mirificul spaţiu al Castelului de la Ciucea şi va reuni zeci de tablouri ale cursanţilor Şcolii de Arte Cluj şi a celorlalte şcoli de arte din ţară.