Exponatul zilei: Portretul Veturiei GogaPortretul Veturiei Goga, pictat de Camil Ressu
tehnica: ulei pe pânză
dimensiuni: 190 x 130 cm; 
semnat și datat: C.Ressu 1924

Cu 39 de ani în urmă, pe 15 iunie 1979, trecea la cele veșnice distinsa doamnă Veturia Goga (n. 30 mai 1883Sebeșul Săsesc – d. 15 iunie 1979Ciuceade al cărei nume se leagă însăși existența Muzeului Memorial "Octavian Goga". Printr-o tenacitate și voință de fier a reușit să conserve și să lase posterității, în vremurile tulburi ale unui regim comunist totalitar, domeniul de la Ciucea și valoroase colecții de artă, etnografie, piese istorice și o bibliotecă impresionantă, care potrivit dorinței regretatului său soț, poetul Octavian Goga au devenit Muzeul Memorial „Octavian Goga”.

Ca un omagiu adus Castelanei de la Ciucea, vă prezentăm exponatul zilei, o lucrare impunătoare realizată in tehnica ulei pe pânză de către pictorul Camil Ressu. Veturia Goga este reprezentată, așezată într-un  jilț, într-o postură maiestuoasă și sobră, din care pare că-i privește pe toți cei care trec pragul Castelului. Pictura, de dimensiuni impresionante, 190 x 130 cm face parte din Tezaurul patrimoniului cultural național.

Camil Ressu (n. 

 – d.  ) a fost un pictor român, membrul titular al Academiei Române, care prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești.