EXPONATUL ZILEIPortretul Veturiei Goga, pictat de Ion Sima 
tehnica: acuarela pe hârtie
dimensiuni: 57,5 x 44,2 cm; 61 x 48 cm (cu ramă)
semnat, localizat, datat: I.Sima, Ciucea,19 aug 971

Cu 38 de ani în urmă, pe 15 iunie 1979, trecea la cele veșnice distinsa doamnă Veturia Goga de al cărei nume se leagă însăși existența Muzeului Memorial "Octavian Goga". Printr-o tenacitate și voință de fier a reușit să conserve și să lase posterității, în vremurile tulburi ale unui regim comunist totalitar, domeniul de la Ciucea și valoroase colecții de artă, etnografie, piese istorice și o bibliotecă impresionantă, care potrivit dorinței regretatului său soț, poetul Octavian Goga au devenit Muzeul Memorial „Octavian Goga”.

Ca un omagiu adus Castelanei de la Ciucea, vă prezentăm exponatul zilei, o lucrare inedită realizată in tehnica acuarelă pe hârtie de către pictorul Ion Sima. Artistul provenit dintr-o zonă apropiată, din Pericei, județul Sălaj a fost un apropiat al domeniului de la Ciucea, unde a realizat mai multe lucrări. Portretul Veturiei Goga, pictat la Ciucea, o redă la vârsta senectuții, fiind datat 19 august 1971. Artistul reușește ca prin ușoare atingeri de penel, spontane și de o mare naturalețe să surprindă ceva ce trece dincolo de amănuntele fizionomice și anume noblețea spirituală.

În memoria Veturiei Goga cei care astăzi conservă, administrează și încearcă să pună în valoare această importantă moștenire culturală își vor îndrepta gândul și pașii către Mausoleul unde distinsa doamnă își doarme somnul de veci alături de Octavian Goga și vor depune o coroană de flori și un pios omagiu.